Nuffnang Ads

Friday, October 30, 2009

Monday, October 26, 2009

Teringat sambal tumis ikan bilis air tangan mak….ermmm..nyum nyum

Tetiba teringat sambal tumis ikan bilis air tangan emak. Sejak emak sakit, aku memang dah lama tak rasa masakan emak. Emak kalau masak memang tak boleh blah (kata bebudak sekarang). Even kalau dia suap kitorang lauk ikan kembung rebus goreng dengan kicap pun…dah cukup sedap. Stail emak, dia akan suap kitorang ngan nasi panas2 gaulkan dengan kicap dan ikan kembung goreng tu, pastu kepal2 masuk mulut. Sedappppp….banget!!!

Citer pasal sambal tumis emak lak, aku rasa memang aku adik beradik tak leh challenge dia. Dulu masa baru-baru belajar masak, aku dengan adik perempuan aku berlumba-lumba nak masak sambal yang rase macam emak buat. Huh…gagal. Rase memang tak dapat pun yang macam kitorng nak. Tau tak … sanggup kitorng siapkan bahan2 suruh emak tumis jer sebab nak tengok cara dia menumis tu. Kenapa sambal yang kitorang buat tak leh dapat rase macam sambal yang dia masak. Step by step kitorng tengok dia masak. Sama jer…tp kenapa rase lain ek. Tu la kan air tangan emak.





Semalam hari Ahad, tetiba jer rasa macam nak makan sambal tumis ikan bilis. Then aku gigih la potong cili kering, bawang merah, bawah putih bagai. Basuh-basuh campur apa yang patut…belacan sumer….blend. Cari ikan bilis, cuci dan goreng sekejap. Dah tu tumis lak bahan2 yang aku blend tu. Wahhhh…cam best jer bau tumisan tu. Dalam hati (angkat bakul sendiri)…erm bau dah lumayan, rasenyer pasti lumayan gak. Yes!! siap! Ermmm…memang sedap. At last aku berjaya....rase sambal tumis ikan bilis yang aku masak kali ni rasa air tangan emak.

p/s : - Ned, ko dah leh ke masak sambal rase cam emak masak…huhu. Aku rase aku nyer dah. Jangannn jelesss...hehe..

Friday, October 23, 2009

Abang punyer cerita...

Since today is abang’s birthday ma nak citer lak macamana abang masa kecik-kecik. Abang ni masa kecik-kecik memang comey (tp ma rase, anak-anak ma sumer comey-comey). Tapi pic masa kecik-kecik nenek yang simpan. Tak sampai hati nak amik. Biar dulu ek nenek pegang…kut kut…dia suke jer nak belek-belek album korang masa kecik2 tu.

Abang ni masa kecik memang tak banyak kerenah, suker jer ma ngan dia. Maybe anak sulong kut…so abang nyer mind kira cam matang. One more reason, sebab nenek yang bela/asuh, jadi abang ni cam faham jer, taknak bg nenek susah bcoz nenek dalam sakit2 leh jer jaga diorng 3 beradik (abang, anyzz & aboi, masing2 beza umor 2 tahun 2 tahun). Thts why abang xbyk songeh. Tapi dalam ok-ok dia ada gak perasaan jeles ngan adik dia Anyzz. Dah tu si Anyzz ni pulak mmg jenis ‘slumberland’. Apa taknya, apa abang dia buat, dia pun nakkk jugak. Masa tu abang dah nak masuk tadika umur 5 tahun and Anyzz masa tu 3 tahun. So gi la amik gambar kat Kedai (masa tu lom ada digicam lagi…kalau tak ma dah leh proceed sendiri jer pic2 sumer. Huhu..) Abang ni pun dengan rasa bangga dok atas kerusi posing tunggu nak snap pic bersaiz passport. Yesss!!! Selesai. Lepeh abang turun dari kerusi…tetiba lak si kakak ni dok kat kerusi. Nakkkk jugak enter frame. So ikutkan aje..amik gak la pic Anyzz. Abang dah mula bengang kat adik dia. Mana taknya…dia yg nak masuk Tadika, si Anyzz lak sibuk2 bergambo. Abang pun mula tunjuk muka kat adik dia. Sepanjang hari dia akan cari salah Anyzz. Siap la, dalam diam dia akan kenekan adik dia sampai melalak2 si Anyzz tu. Bab ni buat ma pening. Siap la abang kene tangan ngan ma. Uhuk..

Abang n cousin bro (Akik)

Anyzz@age2 - mangsa abang usik2 cari pasal

Anyzz@age5 - yang suka buat abang hanginnn 1 badan


Masa dah masuk tadika, ma jadi heran satu perkara. Waktu tadika bermula pukul 8:00 pagi. Si Abang ni pulak yang peliknya mesti nak keluar rumah awal pagi. Biasanya dalam pukul 6:30 atau kul 7:00 pagi. Padahal tadika dia jauh nyer lebihkurang 100 meter dari rumah (belakang rumah jer). Ma slalu bebel, "pehal lak abang ni nak gi skolah awal2, takde saper pun lagi kat tadika tu”. Dia buat dek jer, kuar gak gelap2 tu. 1 pagi tu ma sajer jer kejut abang bangun pagi lewat sikit, ofcoz taknak abang kuar gelap2 gi tadika. Dia leh bebel kat ma pulak, “kenapa ma lambat kejut abang bangun, tengokkk….abang takleh jadi orang No. 1 sampai skolah”. Wat????? Bcoz of that??? No wonder la dia kuar umah gelap2. Aiyyaaa…ini macam ka???

Ada 1 lagi cerita masa abang umor 6 tahun. Masih di tadika lagi. Ayah dia ada la buat packing barangan kilang kat umah. (konon part time la..tapi ma rasa mcm tak berbaloi jer buat kerja ni…) Tempat tinggal kitorang memang kawasan industri. So ada la ejen kilang yang propose kat ayah dia buat kerja part time ni. Ayah dia sebab kawan yang minta buat so dia ok jer rather than the time passing by camtu jer, y not kan. Kerjanya senang jer. Pack barang ni masuk kotak kecik ikut amaun yang diminta. Then kotak2 kecik tu pulak pack dalam kotak besar ikut kuantiti yang sepatutnya and seal. Tapi xleh main pack jer, kene pilih kalau ada yang tak ikut spesifikasi then reject. So nak jadi citer, barang yang reject ni ayah dia masuk kat dalam satu bekas.

One day, ma terima phone call dari cikgu tadika abang, “Sham, akak nak cakap sikit la dengan Sham pasal Nazrul. Tapi akak xnak cakap dalam telefon. Nanti akak singgah rumah Sham”. Ma pun jawab, “Ok, datang la. Petang nanti lepas saya balik keje”. Masa tu cikgu Asmah. Rumah dia depan rumah kitorng jer . Sekali lagi I am wondering…apa hal lak si abang ni. Petang tu, cikgu Asmah datang. Hehe…suspen???
“Sham, akak serba salah nak cakap ngan Sham. Tapi akak kene bagitau jugak,” cikgu Asmah memulakan citer dia. Aku pun jawab, “kenapa lak serbasalah, citer je la kak”.

“Si Nazrul, dia bawak kondom kat tadika. Agih2kan kat kengkawan dia. Pastu bebudak tu tiup jadi belon. Akak terkejut gak nampak bende tu”. Berpeluh dahi ma dengar cikgu Asmah ngadu. Bera(malu) muka ma. Tp ma macam gelihati lak. Dalam kepala hotak ma ni dok pikir…”cikgu Asmah ni mesti ingat aku, husband wife guna bende tu. Motif family planning la tu...Padan muka aku."

Aku pun mula explain ngan cikgu Asmah, “kak nak tau tak…ayah bebudak ni buat part time packing kondom tu amik direct dari kilang. Masa packing tu, yang loose item kene kluarkan. So ayah dia simpan dalam satu bekas. Saya pun tak tahu camana lak si Nazrul leh jumpa kondom tu. Dia ingatkan belon agaknya…tu yang dia bawak skolah bg kengkawan tu”. Hahaha….pastu, kitorng pun bantai ketawa. Tu la motifnya, kenapa cikgu Asmah macam takut2 nak cerita dalam telefon.

Bila ayah balik keje, ma pun citer la apa dah jadi pasal barang part time dia tu….Kitorng pun ketawa terbahak-bahak. Bengong btol!!! Lepas dari tu, ma advise kat ayah… "takyah la packing bende tu lagi, tak berbaloi pun upahnya. Malu jer dapat”. Kalau tak silap ma, setiap 1 kotak kecik upahnya dalam 30 sen jer. Lupa dah…xberapa ingat exactly the amount.

Time umur2 begini, ma yang ajar diorng mengaji. Abang selalu kene tengking sebab kalau bab mengaji baca merangkak-rangkak jer. Ma mula la naik hangin…mana taknya dia selalu tak ingat huruf2 masa mengaji. Asyik buat salah mende yang same jer. Bila dia masuk skolah rendah fasa ke2, darjah 4 dah boleh daftar ke skolah agama rakyat (KAFA). One day abang bg tau dia nak masuk pertandingan ‘taranum’. Ma macam tak percaya jer. Tp bende baik…biag pi la abang join. So before tu suh gak la atok dia guide abang bertaranum. Teruja ma bang!!! Handal ko..bila masa ko pandai ek. Hehe..

Abang, Anyzz n cousins - visit to Cameron Highlands

Abang ni ma suka sangat2 sebab dia memang rajin. Suruh kemas rumah dia akan relahati buat. Atok ngan nenek tak berapa larat nak buat. Bila angin rajin abang datang, abang rela jer vakum karpet, bersihkan habuk2 kat kipas sumer. Sesekali tolong atok masak. Ini memang kelebihan abang banding ngan adik2 dia.

Eh…rase cam panjang la citer pasal abang ni. Ni baru peringkat kanak2. Lom citer masa dah masuk skolah menengah. Bab menengah ma citer kat entry lain ek. Tak larat dah nak taip….

Thursday, October 22, 2009

Another ‘Birthday Boy’ this month - Abang @ Ayoi (22 October 2009)


Selamat ulang tahun Abang yang ke-20. Besar dah ek anak sulong ma. Finish up ur dip. Wats next?? Continue ur degree k? Move on to the other step. Then the rest Abang decide.

Que siera..siera..watever will be..will be.. The 'FUTURE' not us to see...

Friday, October 16, 2009

INFO UNTUK DIKONGSI - STROK@ANGIN AHMAR

Good info…
ﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮ ﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ
Somebody sent to me. Mungkin berguna kepada kita semasa kecemasan.
Wallahualam.

SAKIT ANGIN AHMAR

Risalah ini diterjemah dari risalah asal berbahasa Inggeris. Bacalah untuk pengetahuan anda dan mungkin ianya berguna jika ditakdirkan ada antara ahli keluarga, jiran dan rakan-rakan anda terkena penyakit ini suatu hari nanti. Ianya amat menakjubkan jika berhasil, luangkan masa anda untuk membacanya dengan teliti dan simpan risalah ini sebab mungkin ada nyawa seseorang yang boleh diselamatkan dengan izin Allah melalui tip-tip yang akan dibincangkan.
Bapa saya meninggal dunia akibat penyakit angin ahmar 3 tahun lalu setelah terlantar lumpuh selama sebulan. Masa itu saya tidak tahu apa-apa tentang rawatan kecemasan untuk pesakit angin ahmar. Walau bagaimanapun masih belum terlewat untuk kita kongsi bersama. Sila baca dan sampaikan kepada saudara-mara serta rakan-rakan anda. Yayasan AMAL tidak mempunyai ramai sekarelawan perubatan bagi memenuhi permintaan rawatan dari masyarakat setempat. Semoga buletin seumpama ini boleh membantu anda melakukannya sendiri.
Apabila serangan angin ahmar mengenai seseorang, kapilari darah di dalam otaknya menghadapi risiko untuk pecah. Bila anda berhadapan dengan seseorang yang baru terkena angin ahmar dan tidak sedarkan diri, pertama sekali anda jangan panik dan bawa bertenang.
Tidak kira di mana sahaja mangsa itu berada, jangan alihkan ke tempat lain. Kerana pergerakan pada ketika itu boleh menyebabkan kapilari darah diotak mangsa terus pecah. Bantu mangsa untuk duduk dan sokong badannya supaya tidak terjatuh. Jika mangsa terjatuh semula, keadaan mungkin akan bertambah buruk. Jika di rumah anda ada jarum suntikan (alat yang terbaik), jarum jahit atau pin baju yang tidak berkarat, segera panaskan dengan api untuk disterilkan. Kemudian dengan berhati-hati cucuk kesemua hujung jari-jari tangan mangsa kira-kira 1 mm dalamnya, seperti rawatan akupuntur. Cucuklah sehingga menitiskan darah, jika perlu picitlah jari-jarinya sehingga mengeluarkan darah. Apabila kesemua 10 jari mengeluarkan setitis darah
tunggu beberapa minit sehingga mangsa sedar semula.
Jika berlaku perubahan betuk mulut, tarik telinganya sehingga kemerahan. Kemudian cucuk kedua belah telinga dengan jarum sehingga mengeluarkan 2 titis darah. Beberapa minit kemudian Insya Allah, mangsa akan sedar semula. Tunggu sehingga mangsa benar-benar sedar kemudian bawa dia ke hospital. Memanggil ambulance semasa mangsa pengsan dan mengejarkannya ke hospital secara tergesa-gesa sebenarnya boleh menyebabkan kapilari darah di otak mangsa pecah dan berlaku pendarahan. Sukar untuk mangsa dipulihkan apabila keadaan ini berlaku. Ada kemungkinan daya ingatan mangsa akan hilang sepenuhnya, walaupun dia mampu berjalan semula.
"Saya belajar tentang menitiskan darah bagi menyelamatkan nyawa dari seorang doctor tradisional Cina bernama Ha Bu-Tung yang tinggal di Sun-Juke. Selain itu saya juga berpengalaman mempraktikkannya. Sebab itu saya yakin cara ini adalah berkesan 100%" menurut seorang pengamal kaedah rawatan ini. Tambah beliau lagi "Pada tahun 1979, ketika itu saya sedang mengajar di Kolej Fung-Gaap dekat Tai- Chung. Tiba-tiba seorang guru lain berlari ke kelas saya dan mengadu; "En. Liu, penyelia kami diserang angin ahmar!." Saya pun bergegas ke bilik beliau di tingkat 3. Saya lihat penyelia kami, En.Chen Fu-Tien, telah menjadi pucat, percakapannya tak difahami, dan ada tanda-tanda serangan angin ahmar. Saya segera menyuruh pelajar saya membeli jarum suntikan di farmasi dan terus menyuntik jari-jarinya. Apabila kesemua 10 jarinya menitiskan darah, (setiap jari setitis darah), selang beberapa minit muka En Chen kembali kemerahan dan dia membuka matanya.
Malangnya mulut beliau masih belum normal, jadi saya menarik telinganya untuk mengalirkan darah ke situ. Bila telinganya kemerahan, saya menyucuk kedua-dua telinganya sehingga menitiskan 2 titik darah. Selepas 3-5 minit, bentuk mulutnya kembali normal dan percakapannya kembali jelas. Kami memberikan dia secawan teh panas, merehatkannya seketika sebelum membawanya ke Hospital Wei Wah. Dia ditahan semalaman dan dibenarkan keluar keesokan harinya untuk terus bertugas di sekolah. Keadaan beliau kembali seperti biasa, tiada apa-apa kesan angin ahmar.
Kebiasaanya mangsa angin ahmar yang mengalami pendarahan di otak dalam perjalanan ke hospital adalah sukar untuk dipulihkan seperti sediakala. Angin ahmar adalah antara penyebab utama kematian. Mereka yang bernasib baik dipanjangkan umur tetapi kebanyakannya lumpuh sehingga akhir hayat. Penyakit angin ahmar ini ada kemungkinan untuk mengenai sesiapa sahaja. Jika semua di antara kita boleh mengingati kaedah penitisan darah ini dan memulakannya segera, dalam jangka masa pendek, mangsa-mangsa boleh kita selamatkan dengan izin Allah dan ada harapan pulih seperti sediakala. Diharapkan kaedah bantuan kecemasan mangsa angin ahmar ini dapat dihebahkan supaya penyakit ini tidak tersenarai sebagai penyebab utama kematian di kalangan kita..
SETIAP PENYAKIT ADA UBATNYA KECUALI MAUT DAN SETIAP YANG BERNYAWA PASTI AKAN MENGHADAPI MAUT.
DITERBITKAN OLEH :
URUSETIA AMAL KEMASEK PT758 TINGKAT 1,
BANGUNAN SEDC, KEMASEK 24200 KEMAMAN, TERENGGANU D.IMAN
TEL: 09-8662230 FAX: 09-8662231

Wednesday, October 14, 2009

Update la weh…

Pesal lately ni ramai bloggers xupdate blog memasing. Takkan kering idea kut sebab banyak makan ketupat, lemang, rendang sumer. Ke bz wat preparation nak sambut Deepavali lak. Hehe..update la weh!!!

Friday, October 9, 2009

Selamat Ulang tahun Aboi…11 Oktober 2009

Hari Ahad (11 Oktober 2009) ni birthday Aboi…remaja 16 tahun.

Sempena ulangtahun Aboi yang ke-16 ini, ma doakan semoga hari-hari yang dilalui akan membuahkan kejayaan dan kesejahteraan sentiasa. Jadilah seorang yang berjaya dalam apa juga bidang, punya jatidiri yang tinggi dan disenangi oleh semua. Amin.

Kalau diimbas zaman kanak-kanak dia dulu, geram ada..kelakar pun ada.


Geramnya Aboi ni suka buat perangai. Iye la..masa tu kira dia anak paling bongsu (zaman sebelum ada Apiez, adik yang lahir semasa umur abangnya ini 11 tahun). Mana tak geramnya. Aboi ni jenis suka buat koleksi mainan. Satu hari mesti sekurang-kurangnya beli 1 jenis mainan. Ayahnya pulak masa tu ikutkan aje kehendak dia. Dengan ma dia, erm…sorry la. Aku boleh aje pekakkan telinga. Ayahnya bukan apa taknak pening2 sebab Aboi akan merengek-rengek sepanjang hari yang akan buat kita sakit telinga bila dia merengek. Percaya atau tidak…sampai koleksi handphone mainan dia, berpuluh-puluh jenis dia ada. Sampaikan pernah juga Pak Ngah dia perli, “Cuba tengok dalam kepala Aboi ni, nampak tak..ada macam-macam mainan? Ada kereta, ada handphone, ada brickgame, banyaknya mainan.” Gelihati pulak dengar bila Pak Ngah dia cakap macam tu. Itu bab mainan.


Aboi n Ayah

Bab dress up lain pulak. Memang tak boleh blah!! (bahasa bebudak sekarang). Hari-hari kalau pakai baju ke, pakai stoking ke mesti ada yang dia tak puashati. Kalau pakai kemeja lengan panjang, bila dilipat lengannya dia akan ukur…sama tak panjang lipatan tu. Kalau tak sama panjang, siap la. Berkali-kali kita akan kena samakan sampai dia betul2 puashati. Haduhh…memang buat kita sakit kepala. Stoking pun camtu jugak. Mesti sama panjang. Kalau kene stoking lama yang dah longgar tu, habis la. Dia akan tarik2 kasi sama. Kalau tak menjadi, alamat melalak la lepas tu. Poning..poning..


Aboi @ age 3 maintain bergaya


Itu zaman kanak-kanak punya cerita. Masa dia form 1/form 2, lain pulak cerita. 2 3 kali ayah dia kene panggil ke sekolah sebab kes buli. Sampai aku pun terkejut juga bila cikgu kelas dia komplen bermacam hal pasal Aboi. Sebabnya perangai dia di rumah memang lain dengan apa yang cikgu dia komplen. Tak tau lah..mungkin peringkat umur macam ini (13 @ 14 tahun) memang jiwa tengah kacau. Suka buat yang bukan-bukan. Pastu dia minta tukar ke sekolah baru yang dekat dengan rumah. Aku ikutkan aje sebab pikir dia akan berubah jadi matang. Lepas berpindah, timbul pulak cerita lain. Tetiba dapat satu surat dari pihak sekolah. Sebabnya, Aboi tak hadir ke sekolah. Kalau tak silap dalam tempoh 4@5 bulan..21 hari dia tak hadir. Lagi sekali buat aku terkejut. Bukan dia sajer yang terlibat, ada lagi 2 3 orang murid. Bila di siasat rupa-rupanya bila diaorang ni ponteng, diorang dok lepak kat rumah sorang murid ni tidak jauh dari sekolah. Bersenang-senang menonton tv, dvd dan macam-macam la. Betul-betul menguji kesabaran aku!!! Rupa2nye, kerja mendidik bukan satu perkara yang mudah.


Satu perkara yang aku notice, peringkat umur sebegini memang remaja punya jiwa yang kacau. Kalau tidak dibimbing sebaiknya akan terus hilang arah. Alhamdulillah…lepas bermacam-macam hal, Aboi semakin matang dan semakin +ve. Dalam pening kepala dengan kenakalan dia, tiba-tiba dalam pertandingan syarahan antara sekolah2 di Putrajaya (tahun 2007) dia mendapat tempat ke-3. Aku dah mula nampak perubahan +ve dalam diri dia. Masa dia form 3 (tahun 2008), masih lagi meneruskan aktiviti syarahan dan berjaya di tempat ke-2. Sebagai emak, memang la aku bangga. Terus jugak bagi kata-kata semangat kepada dia. Alhamdulillah juga dalam PMR 2008, keputusan memang membanggakan walaupun tidak mendapat tempat di SBP. Mungkin bukan rezeki dia. Aku cuma bagi kata-kata semangat kepada dia, “Sekolah dimana-mana pun sama, yang penting diri kita sendiri samada nak belajar atau tidak.” Aku harap dia faham maksud yang tersirat.

Sekarang ni, dia dalam form 4. Baru-baru ini berjaya menduduki tempat pertama dalam pertandingan syarahan dan seterusnya mewakili Putrajaya bertanding di peringkat Kebangsaan di Perak. Dia juga dilantik sebagai Ketua Pengawas sekolah. Semua perkara ini mengajar dan mendidik dia menjadi matang dan bertanggungjawab. Walaubagaimanapun, masa depan dia masih jauh lagi. Banyak yang perlu dilalui untuk menjadi seorang yang berjaya.




Sebagai emak, aku memang punya harapan yang tinggi untuk setiap orang anak-anak aku. Harapan aku biarlah mereka berjaya...dalam pelajaran, kerjaya dan seterusnya kehidupan di dunia dan juga akhirat.


Emo mode

Had mentally breakdown at the moment due to ????? Depressing! Prefer to keep it to myself..Am just need some space..It’s really pathetic. Tired to fulfill people’s needs.

But am trying to take it positively. Maybe such had happened there is something good behind. All the while to fulfill ones need, I have to sacrifice others need.

Thursday, October 8, 2009

Minda yang serabut… hatiku terguris lagi

Pagi tadi aku terima phone call dari bapak aku. Macam-macam hal. Seperti biasa, orang tua kalau ada hal sikit mula la membebel . Kata-kata yang dihambur sungguh mengguris hati. Ya Allah Ya Tuhan ku, berilah aku semangat dan tinggikanlah tahap kesabaranku. Sedih sungguh!!!

Aku baru masuk kerja semalam. Last Friday aku medical leave then sambung off weekend. Monday and Tuesday memang aku apply cuti sebab bawak emak untuk medical check up. So yesterday bila masuk kerja dah ada fail-fail berlonggok atas meja aku. Minda aku dah mula berserabut. Aku memang tak boleh buat kerja kalau meja penuh dengan fail-fail dan dokumen. Nak kene study dulu fail-fail tu baru aku boleh settlekan. Bila check email pulak, macam-macam lagi...dengan bos minta status sebutharga yang masih on going. Pastu Finance nak status aset yang ada kat opiz ni. Haduhhhh..betul-betul pening. Hari ini masuk jer kerja aku mula settlekan apa yang ada atas meja aku ni. Dalam masa nak selesaikan kerja tiba-tiba telefon berdering.

Bapak aku rupa nyer. Dia memang biasa telefon aku untuk bertanya khabar. Tapi hari ni dia call sebab nak marah-marah. Adahal yang buat dia macam itu. Tapi aku tak boleh tahan bila dia membebel sampai boleh cakap, “Aku benci la korang sumer. Pasni korang tak payah la balik-balik lagi”. Dengan rasa sedih aku cuma jawab, “Ok ”. Aku hang up jer telefon sambil tu dia terus-terusan marah-marah dan bebelkan aku.
Sehingga petang ini, walaupun aku dah bereskan kerja aku tapi minda aku masih lagi berserabut. Masih lagi terngiang-ngiang kata-kata pedih tadi.
Merajuk? The answer is 'YES'.