Nuffnang Ads

Wednesday, November 25, 2009

Alamak…meleleh ayor lioq!!

Alahai apak!! Pesal apak tipon bagi tau masak itu gulai tempoyak daun-daunan. Kan saya dah terkeliur. Buat kerja pon asyik ingat lauk tu jer. Uwaaaa…isk...isk....Esok kalu lepas kerja saya balik, lauk tu dah abih, kite masak lain ek. Takpe kan…kalu masak lagi dan lagi dan lagi….hehe.

Ini antara lauk peberet aku – SAMBAL TEMPOYAK DAUN. Ini masakan orang N9 dan kawasan yang sewaktu dengannya (sempadan N9/Melaka – cam mak aku orang Masjid Tanah, Melaka). Even bapak aku bukan orang N9 pon menjadi kegemaran dia ini lauk. Kalu ikut tempat dia lak di Perak, gulai tempoyak adalah peberet kitorang juga iaitu gulai masam tempoyak terutama GULAI MASAM TEMPOYAK IKAN KELI (tapi ini ikan aku tak makan). Kalu aku yang masak ini lauk, ikan akan bertukar kepada itu kembung ajo. Pastu masukkan timun cina atau taugeh kasar. Ermmmm….walla, marvellous!!

Citer pasal Gulai Tempoyak Daun ini, kalau di Seremban, tak payah susah-susahkan diri pegi kebun bagai nak cari daun ini. Cari jer kat pasar tani atau pasar malam. Makcik-makcik yang jual sayur2 kampung tu memang dah ada package untuk lauk ini. Segala daun-daunan yang perlu telah pun siap diikat dan dijual dengan harga RM2 atau RM3 seikat (kalu tak silap aku). Ada pucuk ubi, pucuk labu, daun kaduk, daun kunyit, serai…apalagi ek…entah la…tak berapa nak tau nama daun itu. Untuk option lain, tambah jer petai yang dikikis kulit luar nya. Tapi biasanyer kitorng masak amik isi petai itu sahaja. Kulit dibuang terus. Untuk nampak menarik masukkan cili merah dan cili hijau yang dibelah 2 sahaja. Di bawah ini pic yang aku Google. Antara daun-daun yang aku sebut tadi. Resepi nyer pun sila google gak ok sebab makcik adalah maleh nak taip. Sabar je la…..


Itu daun-daunan yang macam-macam ada


Xtvt menghiris daun-daunan ok...rupa adalah macam nak buat bunga rampai gitu2

Gulai yang sedang dijerang.....terliuq lagi

Ini lah rupa GULAI TEMPOYAK DAUN yang teramat lah aku sukeeeee
nyam...nyam..nyam

Monday, November 23, 2009

Kegilaan kepada ULTRAMAN

Aku tak tahu kenapa anak aku si Nafiz ini begitu kemaruk dengan ultraman. Dia punya banyak koleksi ultraman. Ada yang putus kepala dan aku telah mencampakkan ke tong sampah mana –mana koleksi yang telah cacat. Selepas memilih-milih, hanya 5 patung ultraman yang masih elok. Malangnya sehingga cuti sekolah bermula semua koleksi ultraman yang dia ada aku tak nampak langsung. Aku rasa dia telah mengagihkan kepada kawan2 dia di TADIKA. Jadi patung2 ultraman dia tidak ada satu pun yang tinggal.

Kalau Nafiz nampak ini pic, sudah pasti dia suruh aku print and laminate bagai.
Sekarang ini kerja dia pagi petang siang malam dengan melayan CD citer Ultraman sahaja. Sampai aku nak tengok citer lain terpaksa kene menjerit dengan dia sebab dia akan merungut-rungut nak tengok citer ultraman juga. Jadi aku akan naik hangin satu badan sampai nak mengULTRAMANkan diri.


Aksi Ottomen "Homok" semasa di rumah atok Seremban

Kalau berada di rumah, dia suka memakai seluar dalam (spender) sahaja sebab katanya macam ultraman. Lepas itu dia akan beraksi seperti ultraman melayan diri nya sendiri. Menendang sana, menendang sini, fire sana, fire sini….aku cuma buat bodoh aje sambil menonton tv. Lantak ko la Nafiz… Tetapi kadang-kadang dia terover pulak beraksi di depan aku melindung aku untuk mengadap tv. Dan masa itu, aku rasa nak baling dia dengan bantal sofa yang aku pegang aje.



Pic semasa berada di pejabat aku. Masih tak habis-habis dengan ultraman
Tadi pulak on the way aku nak ke tempat kerja, anak homok aku ini sudah berkira-kira untuk membeli lagi patung ultraman. Katanya, “Ma, nanti kita beli ultraman boleh ma, Nafiz nak 2, 1 ultraman jahat, 1 ultraman baik”. Aku Cuma menjawab, “Ok”. Dengan sangat gembira di hati dia terus menjawab, “Yeah..yeah..ma baik”. Apo nak kato….den sonyum ajo la. Kalau jawapan aku tak ok, alamat dia akan terus-terusan mendesak aku dan terus-terusan menanyakan soalan yang sama. Petang ini siap la, dia akan menuntut janji “OK” yang aku telah bagi.
Ottomen "Homok" yang terbaring dan melalak kene sakat ngan budak opiz aku

Friday, November 20, 2009

MAKANAN PEMBERSIH JIWA

Semalam aku menghadiri hari penyampaian hadiah untuk anak bongsu ku. Alhamdulillah…dia menerima anugerah PELAJAR CEMERLANG LELAKI (5 TAHUN). Harapan saya semoga anak ini akan terus berjaya dalam kehidupan seterusnya…bijak , berilmu, beramal soleh dan hormat kepada orang tua.

Aku tertarik dengan ucapan yang telah disampaikan oleh Tuan Hj. Ishak Jamil, Imam Masjid Kampung Dato’ Ahmad Razali, Dengkil, Selangor mengenai makanan pembersih jiwa. Jadi aku nak kongsi ilmu ini dengan semua. Ini antara yang aku sempat catatkan :-


Firman Allah swt:
“Hai orang-orang yang beriman makanlah antara rezeki yang baik-baik yang kami berikan kepadamu”. (Al Baqarah : Ayat 172)

Sabda Rasulullah saw :
“Setiap daging yang tumbuh dari makan yang haram, maka neraka lebih utama baginya”.


Fungsi makanan kepada manusia :

  1. Makanan mempunyai pengaruh yang amat besar kepada rutin harian manusia samada dari segi jasmani mahupun rohani.
  2. Makan untuk hidup dan bukan hidup untuk makan.
  3. Untuk membolehkan manusia menjalankan fungsinya di dunia dan melaksanakan ibadah kepada Allah swt.
  4. Memelihara tubuh dan mengelakkan dari penyakit.
Spesifikasi makanan yang perlu diberikan kepada anak-anak menurut islam :
  1. HALAL - jenis, sumber makanan berkenaan diperolehi dan cara makan dikendalikan
    Halal bermaksud makanan yang dibenarkan berdasarkan peraturan dan undang-undang islam (al-Quran, Hadith, Ijma Ulama, Qiyas dan Fatwa Ulama).

  2. THOIYIBA - makanan mempunyai nilai kebaikan, seimbang, selamat dan berkhasiat. Makanan halal tidak semestinya menjadi thoiyib sekiranya dimakan secara berlebihan (akan memudaratkan tubuh badan) - menurut ustaz ini, 7 suapan pertama adalah tuntutan untuk makan, suapan selebihnya adalah tuntutan nafsu untuk menyedapkan perut.

Makanan bukan sahaja untuk kepentingan tubuh tetapi terdapat juga makanan untuk kesejahteraan jiwa dan rohani. Makanan pembersih jiwa dan rohani yang dimaksudkan adalah :


  1. Melaksanakan ibadah khusus dengan penuh taat, khusyuk dan tawaduk (solat, puasa, zakat, haji)
  2. Membaca al-Quran
  3. Berzikir
  4. Zikrul maut (mengingati mati)
  5. Menghadiri majlis-majlis ilmu
Kesan pengambilan makanan kepada diri sendiri dan keluarga :

A. Makanan HALAL dan THOIYIBA

  1. Lunak, tenang dan terang hati
  2. Doa termakbul
  3. Rezeki berkat (sedikit tetapi mencukupi, banyak tetapi tidak membazir)
  4. Bertenaga untuk melaksanakan ibadah
  5. Menghilangkan penyakit jiwa dan jasmani

B. Makanan HARAM

  1. Mati hati
  2. Meringan dan mengabaikan perintah agama
  3. Lemah keimanan dan keyakinan terhadap Allah swt
  4. Doa tidak dimakbulkan oleh Allah swt
  5. Malas beribadah
  6. Jiwa penyakit
  7. Hilang keberkatan dari amalan yang dilakukan

Kesan pengambilan makanan kepada anak :

A. Makanan HALAL dan THOIYIBA

  1. Mudah menerima pelajaran
  2. Mudah diberntuk dan diasuh mengamalkan akhlak yang baik
  3. Mendengar nasihat dan pesanan ibu bapa dan guru
  4. Melaksanakan ibadah dengan tekun dan tanpa dipaksa
  5. Berdisiplin
  6. Mempunyai kekuatan untuk mengelakkan diri dari gejala social

B. Makanan HARAM

  1. Susah menerima pelajaran (benak hati)
  2. Liar, susah dibentuk dan diasuh
  3. Tidak mengamalkan akhlak dan nilai-nilai murni
  4. Susah menerima nasihat dari ibubapa dan guru
  5. Mempunyai masalah disiplin samada di sekolah mahupun di rumah
  6. Mudah terjebak dengan gejala social
Kepentingan memperkenalkan makanan yang halal kepada anak-anak :

  1. Mengenalkan label HALAL
  2. Mengenalkan kandungan HALAL
  3. Memperlihat dan menjelaskan makanan yang haram
  4. Menunjukkan makanan yang haram ketika berbelanja
  5. Mengunjungi pameran produk HALAL
  6. Memaklumkan kepada anak-anak sumber makanan juga perlu halal
  7. Mengenalkan makanan halal melalui aktiviti makan bersama



Wednesday, November 18, 2009

Aiyaaa....ini budak aaa....

Ek eleh...anak homok ma ni, balik jer skolah suh scan pic dia. Ok Ok....layannnn


Hensem tak budak nama NAFIZ ADLY ni?


Bersama kengkawan.....SAYONARA. Next year Nafiz tak skolah sini lagi tau.


Puashati?? Pasni ma anta buat frame lak ek.





WHO AM I.....me loikke

by B.V. Matere on November 14, 2009



WHO AM I?



I’m the darkness in the light

I’m the leftness in the right

I’m the rightness in the wrong

I’m the shortness in the long

I’m the goodness in the bad

I’m the saneness in the mad

I’m the sadness in the joy



I’m the ghost in the machine

I’m the genius in the gene

I’m the beauty in the beast

I’m the sunset in the east

I’m the ruby in the dust

I’m the trust in the mistrust

I’m the trojan horse in troy



I’m the world you’ll never see

I’m the slave you’ll never free

I’m the truth you’ll never know

I’m the place you’ll never go

I’m the sound you’ll never hear

I’m the course you’ll never steer

I’m the will you’ll not destroy



I’m the half-truth in the lie

I’m the why not in the why

I’m the last roll of the die

I’m the old school in the tie

I’m the spirit in the sky

I’m the catcher in the rye

I’m the twinkle in her eye



Who am i?



My most favorite poem

Tuesday, November 17, 2009

Bila Nafsu mengawal Fikiran…lagi dan lagi dan lagi…

Dalam Metro Isnin, seorang kanak-kanak lelaki berusia 14 tahun yang sanggup memperkosa kakaknya setahun lebih tua sehingga hamil. Disebabkan perbuatan terkutuk adiknya, mangsa yang dikenali sebagai Yanti, 15, tertekan dan terpaksa ditempatkan di sebuah rumah perlindungan sehingga bayi dikandung dilahirkan. Si adik terangsang selepas dipengaruhi bahan lucah yang mudah diperoleh sama ada di Internet, telefon bimbit atau video cakera padat. klik sini

Metro Isnin - 2 beranak setan. mangsa yang berusia 13 dikatakan pernah dicabul ayah dan abang kandungnya itu sejak tahun lalu dan kejadian terakhir berlaku Jumaat lalu kira-kira jam 1 pagi di rumah mereka, apabila ayahnya sekali lagi mencabul pelajar malang terbabit. Bagaimanapun, pemeriksaan doktor mendapati mangsa tidak dirogol dan polis kini masih menyiasat dakwaan remaja itu yang mengatakan dia dicabul sekumpulan lelaki. klik sini

Metro hari ini klik sini pasal `ATUK GATAL’ yang pendiam (kononnya la..padahal diam ada makna tuu….) berumur 63 tahun mengurat dan memperkosa kanak-kanak berumur 13 tahun yang mengalami masalah mental.

Aku baru baca dlm blog Mazidul (360) pasal ayah yang sanggup memperkosa 2 orang anak kandungnya sendiri. klik sini. Dah tu bekas tentera penerima ANUGERAH PINGAT PERKHIDMATAN SETIA dan PINGAT PERKHIDMATAN AM segala. Berita ini juga ada disiarkan dalam MY Metro hari ini.

Hampir setiap hari kita diwartakan dengan kes yang sama. Tak tau dimana silapnya. Dalam rumah sendiri pun dah tak selamat.

Friday, November 6, 2009

Khidmat Bibir@Lip Service

Gelihati aku bila Dato’ Dr. Rais Yatim menyebut perkataan ini dalam buletin utama semalam. Tidak ada salahnya pun dengan perkataan itu.


Cuma aku rasa aku ini adalah salah seorang pelanggan “KHIDMAT BIBIR “ ini. Mana taknya aku ni suke jer kalau orang nak menyampaikan gosip kat aku. Muehheheee…Tapi aku takde la accept gosip tu free-free jer ek. Kiranye aku ni kalau nak bergosip kene ada rasional gak. Mula la aku mengorek-ngorek cerita. Bukan apa nak tahu gak apa yang aku dengar itu “SAHIH” atau tidak?. Bener atau Enggak?. Mula la menjadi wartawan tak bertauliah segala. Memang dasar ‘KEPOHCI’ kan makcik ni!!!

Aku pun akan mula menggunakan khidmat bibir ini untuk mendapatkan maklumat. Memang poyo kan. Hahaha..1st step gi tanya kat orang yang paling rapat dengan mangsa gosip. 2nd step aku akan sampaikan kat kaum yang sewaktu dengan aku (ataupun yang agak-agak lagi cekap dari aku untuk korek cerita). Kalau rasa tak puashati…aku akan terus bertanya kepada mangsa gosip itu sendiri. At the end..si mangsa gosip akan sakit hati. Sebagai pengguna ‘Khidmat Bibir’ aku akan rasa bersalah. Manakala si penyampai gosip akan make don’t know jer. Padan muka aku….huhu!!

Begitu hebatkan ‘KHIDMAT BIBIR’ ini.

Thursday, November 5, 2009

‘KENAPA KAKITANGAN AWAM TAK BOLEH DIBAGI BONUS’

Sudah pasti orang gomen yang bace tajuk blog ini akan hangin satu badan dengan aku. Huaahhaahhaaa...
Tapi cerita ini tiada kene mengena dengan orang gomen yang memang cekap, komited dan memang berpotensi layak untuk kenaikan gaji, bonus dan kenaikan pangkat.

Peristiwa 1

Berlaku di Pejabat Pendidikan Daerah , Bandar Baru Salak Tinggi atas urusan pertukaran sekolah anak. PPD ini masa itu menumpang bangunan SK Bandar Baru Salak Tinggi. Kaunter Pejabat adalah berjaring. So pelanggan hanya berurusan di kaunter sahaja melalui jaring berkenaan. Masa itu aku pergi berdua. Sahabat aku ini adalah bekas wazir sekolah yang juga punya urusan yang sama.

Sahabat : Assalammualaikum…(tiada siapa pun yang sambut salam itu. Padahal aku nampak ada 2 3 orang staf didalam pejabat tapi lagak macam takde telinga. Pekak kut.. )dan sekali lagi…”Assalammualaikum”……(masih tidak berjawab)….Assalammualaikum!!!”(salam yang ke 3 ini agak keras tapi masih tak berjawab). Sahabat aku terus sound baik kat orang pejabat itu, “Saya dah 3 kali bagi salam kat sini, takde sorang pon yang jawab dan takde saper pun yang bangun tanya apa urusan. Saya nak jumpa PPD. Saper PPD sini? Panggil dia sekarang atau pun buka pintu saya nak masuk. Saya nak jumpa dia.”

Sebaik sahaja sahabat aku ni naik hangin, baru aku nampak 2 3 orang staf tadi lintangpukang dan seorang terus datang kekaunter. Tapi masa tu sahabat aku ini telah hangin satu badan. Dia terus berkata, “saya taknak berurusan dengan awak sumer sekarang…saya nak terus jumpa PPD”. Mana bilik dia..bawak saya jumpa dia”.

Peristiwa 2

Berlaku di Pejabat Kementerian Pendidikan Putrajaya. Urusan pertukaran sekolah anak . Borang pertukaran telah diisi dan telah mendapat tandatangan gurubesar sekolah. Cuma tinggal mendapatkan pengesahan pegawai di Kementerian Pendidikan. Borang dihantar ke kaunter pejabat.

Kakitangan pejabat : “Borang ni tinggalkan di sini dulu. Pegawai takde nak tandatangan. Encik (laki aku la tu) balik dulu, nanti sebaik sahaja borang telah ditandatangan kami akan telefon Encik untuk datang ambil”.

Ok la. Laki aku pun belah. 1 hari, 2 hari, 3 hari then abih la minggu tu masih tiada phone call dari pejabat berkenaan. Dan dalam masa itu anak aku 1 minggu tidak bersekolah. Nak sekolah macamana…nama kat sekolah lama dah kene potong. Nak masuk sekolah baru tak dapat lagi pengesahan Pegawai Pendidikan. Then Isnin minggu selepas itu, laki aku pergi follow up status borang pertukaran tersebut. Sampai jer kat pejabat tu,terus kekaunter.

Laki aku : Assalammualaikum, saya nak follow up pasal pertukaran sekolah anak saya. Saya submit form tu last week. Staf sini janji nak telefon lepas pegawai sign, sampai hari ni pun takde dapat call pun. Anak saya dah seminggu tak sekolah.

Then staf kat kaunter tu terus check dalam tray dia. Sah-sah form tu memang dah ada dalam tu. Dia pun terus hulur kat laki aku. Tau tak…tarikh tandatangan pegawai Kementerian tu adalah sama dengan tarikh/hari borang dihantar ke pejabat itu. Kalau terus-terusan kitaorang menunggu panggilan telefon dari pejabat kementerian itu…anak aku akan menjadi budak yang tidak bersekolah.

Peristiwa 3

Berlaku di Hospital Tuanku Jaafar Seremban.

Sebelum ini bapak aku (wargaemas yang berumur 80an) pernah bagi tahu dia membawa emak (pengidap darah tinggi dan strok sebelah badan) untuk routine check up (setiap 3bulan sekali). Appointment adalah pukul 2:00 petang. Seperti biasa bapak aku akan sampai di hospital pukul 1:00 tengahari untuk ambil nombor giliran. Malangnya hari itu, dia mengadu urusan di hospital habis lewat dan dia sampai di rumah pukul 7:00 petang. Aku macam pelik, kenapa begitu lewat.

Then aku menawarkan diri untuk membawa emak untuk next check up. Seperti bapak aku…aku datang awal. 1:30 petang ambil nombor giliran. Then tunggu pukul 2:00 petang baru doktor2 masuk bertugas. Kira-kira dalam 15 minit kemudian, nombor giliran dipanggil. Then tolak emak aku (wheeled chair) masuk bilik doktor. Dalam 10 minit selesai check up apa yang patut.

Staff Nurse : Puan tunggu luar. Nanti saya panggil untuk ambil kad dan slip ubat.

Okay…tolak emak aku keluar. Tunggu dan tunggu dan tunggu masih tak panggil. Dari pukul 2 lebih tadi…dah sampai pukul 3…then aku tengok jam hampir pukul 3:30 petang. Dalam masa itu aku dah mula rasa tak puashati. Takkan doktor tu nak tulis repot dan nak keluarkan slip ubat tu sampai berjam- jam. Dengan rasa tak puashati aku pergi tanya staf nurse tu balik.

Aku : Mana kad klinik ngan slip ubat emak saya

Staff Nurse : Dah bagi kat kaunter sebab tadi saya panggil tak de orang datang, jadi saya pas kad kaunter mintak tolong panggilkan nama.

Aku tak nampak pun dia datang di tempat patient menunggu untuk panggil nama emak aku. Rasional kah disini kalau nama dipanggil dari bilik rawatan yang letaknya dilorong dalam yang jauhnya kira 10 meter dari tempat menunggu. Haduhhhh!!! Aku tak banyak cerita lepas dia kata dia dah hantar kad itu ke kaunter. Aku terus ke bahagian kaunter pulak dan terus bertanya kepada staf yang bertugas (lelaki yg mungkin umur sekitar lewat 40an).

Aku : Ada tak kad klinik ngan slip ubat untuk emak saya.

Staf : (Dengan penuh yakin dia menjawab) Tak ada pulak. Cuba tanya kat dalam.

Aku tidak puashati sedangkan aku memang nampak ada kad depan dia. Aku suruh dia tengok nama atas kad tu. Dengan rasa malas dan tak ikhlas dia pun tengok. Memang itu kad emak aku. Tanpa ada rasa nak minta maaf…dia terus hulur kad itu kepada aku. Masa pada itu adalah hampir pukul 4:00 petang. Urusan seterusnya adalah di kaunter ubat yang pasti bernombor giliran jugak.

Aku : Kalau saya tak datang tanya, alamat sampai malam pun Encik tak akan panggil untuk ambil kad ini kan.

Aku terus belah dan menolak emak aku keluar. No wonder la bapak aku pernah terkena sampai rumah dah dekat maghrib.


NOTA: Apa kata kenaikan gaji, bonus dan kenaikan pangkat kakitangan awam diukur mengikut performance mereka. Berbaloi-baloi....(macam iklan CELCOM tu)

ADENGAN YANG TAK INGIN KITA LIHAT

Tarikh - 4 November 2009

Masa - antara 8:00 – 8:30 pagi

Lokasi - Petronas, Pekan Dengkil (Pekan yang suatu masa dulu tidak dikenali ramai tapi kini berjiran dengan Bandar Bistari, Cyberjaya dan Pusat Pentadbiran Kerajaan, Putrajaya).

Watak 1 – Lelaki Cina, umur sekitar awal 50an

Watak 2 – Lelaki Bangladeshi, juruwang di kaunter Petronas

Watak 3 – Perempuan Melayu (tidak pasti wanita Indonesia atau Melayu Jawa), juga juruwang di kaunter Petronas.

Pagi itu, aku dikejutkan dengan suara maki hamun.

Watak 1 : Cilaka punya orang!!!. Lu memang cibai la…. Ini bukan wang ka.?!!! Hoi…lu pekak ka?.

Aku terpinga-pinga di dalam kereta. Aku nampak lelaki cina itu memegang not RM50. Manakala laki aku masih berdiri di sebelah dia untuk membayar . Si Bangladeshi dan Si Perempuan itu masih menyelambakan diri di belakang cermin kaunter berkenaan.

Watak 1 : Lu orang memang cilaka!!. Bodoh!! Manyak cibai!!! Cepat la cilakaaa….Bodoh!!Cibaiii!!!

Sebaik sahaja laki aku masuk kereta, dengan busybody aku mula la kepohci.

Aku : Pehal lak Cina tu dok maki hamun pepagi ni.

Laki aku : Dia nak isi minyak motor RM4..pastu bagi not RM50. Cashier tu cakap takde duit tukar.

Aku : Laa..ye ker takde tukar, nampak cam ramai jer orang pepagi ni yg dok isi minyak. Mustahil takde tukar. Ke Bangla ngan pompuan cashier tu malas. Patut pun kene maki hamun.

Dalam masa kereta aku mula bergerak aku masih memerhati drama sebabak itu. Aku nampak cashier berdua tu masih menyelambakan diri dan aku nampak si Bangladeshi tu berkata sesuatu kepada lelaki cina itu.

Watak 1 : Ampat linggit la..saya sudah bilang tadi. Memang bodoh la lu orang.

Aku pun menoleh ke motor Honda cup si lelaki cina itu dan terus berlalu pergi. Aku terus berfikir. Adakah sememangnya si cashier Bangladeshi atau si perempuan cashier itu berpenyakit ‘M’ (malas)sampai nak melayan pelanggan untuk mendapatkan duit tukar pun rasa “TAK KUASA”. Aku tak pasti samada si lelaki cina itu semasa memaki hamun ada menyebut “BABI” atau tidak (yang terbukti keHARAMannya) dan ini sudah terang-terang membuktikan perilaku orang yang memakan benda kotor. Bila berkata-kata yang keluar dari mulut yang kotor itu juga perkataan2 yang ‘KOTOR’.