Nuffnang Ads

Thursday, December 31, 2009

Aktiviti di musim cuti sekolah - KENDURI KAHWIN Part 1

Last week cuti seminggu untuk persiapan kenduri kahwin anak saudara (lelaki). Majlis sebelah perempuan pada 23hb Disember 2009 di Batu Pahat. Malas nak cerita panjang lebar. Upload pic jer la.

Kad Jemputan Kahwin



Rombongan pihak lelaki dari Nyalas (Jasin) Melaka dengan segala hantaran yang dibawa.


Emak pengantin lelaki (kakak ipar) yang gigih dan bersemangat sebab anak sulong kahwin dan satu-satunya anak lelaki


Antara hantaran kedua belah pihak -pihak lelaki bertemakan warna biru manakala pihak perempuan bertemakan warna emas dan merah hati


Antara sepupu yang tumpang seronok


Sepupu lagi


Pengantin lelaki yang cool berakad nikah mengadap Tok Kadi


Pengantin yang tekun mendengar celoteh Tok Kadi tentang alam berumahtangga. Tok Kadi bagi tips tuuuu....


Penyerahan Mas Kahwin RM25 tunaiiiii.......


Bersiap untuk majlis berarak dan bersanding - bersama adik beradik dan sepupu yang suka jer nak enterframe.


Sebelum dibenarkan masuk ke rumah, pihak pengantin lelaki kene bayar tol dulu. Tapi kan pehal lak sepupu pengantin lelaki (baju belang) tu mintak tol gak ek. Hahaha!!!!


Pelamin sebelah pengantin perempuan. Tema warna emas dan merah hati.


Pengantin bersama keluarga lelaki


Bersama sepupu lagiiiii.......


Bersama mak saudara dan 2nd cousins


Gambar penutup - aksi budak nakal yang suke menyibuk

Tuesday, December 15, 2009

Mata oh Mata


Ingat dah habis dah musim sakit mata ni. Rupanya ada lagi. Kena pulak kat anak perempuan aku semalam. Nasib baik dia tengah cuti semester. Tapi next week nak kene balik kampong. Anak saudara kahwin. Jangan lepas ni berjangkit pulak kat orang kampong. Nak-nak pengantin….Haru nanti bersanding mata macam vampire. Kalau wajah hensem macam EDWARD CULLEN (dalam New Moon tu) ok jer kan. Huhu…

Dalam rumah mula-mula yang kena aku lah. Aku tak pernah sebelum ni sakit mata yang sampai merah-merah bengkak begitu. 4 hari la jugak aku Medical Leave. Masa pergi klinik, doktor siap tanya jangkit dari siapa. Aku cakap la dari ofismate. Masa tu ada 2 orang yang kena. Dah tu diorang ni dah ada MC bukan reti nak dok rumah. Datang gak opiz, mana taknya virus merebak. Sorang tu pulak siap hantar MMS tunjuk mata merah. Konon bukti sakit mata. Hampeh kan diorang ni.

Aku pulak dah dapat MC buat apa nak duduk kat rumah. Aku pun balik ke Seremban. The day I went back to Seremban, aku tak jumpa pun dengan anak aku yang No. 3 tu, si Aboi. Sebab dia pergi sekolah prepared untuk program Kementerian Pendidikan. Event tu joint venture dengan sekolah-sekolah ASEAN-China selama 10 hari. Lepas dapat Medical Leave 4 hari plus cuti weekend 2 hari, mata aku jadi ok. Masuk kerja macam biasa. Tetiba lepas 10 hari, si Aboi balik dengan mata merah dan bengkak. Dia kata dia kene dah 2 hari. Yang ada dekat dengan aku macam ayah dan adik bongsu dia terselamat.

Semalam si kakak mata dah merah-merah. Dah dok tenyeh jer mata tu mana tak bengkak. Kata nya gatal sangat. Tu yang sedap jer menenyeh. Malam tadi gak aku suruh dia pergi klinik ambil ubat. Bukan jauh pun klinik tu…depan rumah jer. Tu pun nak kene arah baru tau nak pergi.

Anyway, redha saja lah. Sakit pening ni bukan kita yang tentu kan. Betul tak???



Ini bukan EDWARD CULLEN ok....

Thursday, December 10, 2009

Tak pasal-pasal

Pernah tak korang, tak pasal-pasal kaki tergeliat masa tengah berjalan? Aku adalah pernah dan kira selalu. Pernah juga sekali merasa, tersungkur di Terminal 1, Seremban dihadapan orang ramai. Tapi makcik maintained slumberland. Huhu..

Lagi satu zaman aku sekolah dulu, pernah la aku berjalan di Jalan Chowkit. Tetiba kaki aku tergeliat. Sebabnya tempat aku lalu tu macam lekuk sikit. Masa tu aku cuma pakai sandal BATA jer yang tapaknya tinggi tak pun sampai seinci pun. Macam tak bermotif kenapa mesti tergeliat. Lain la kalu pakai high heel tu. Masa tergeliat tu tak ada lah sampai aku tersungkur jatuh ke apa ke. Kira boleh la lari kejar bas balik rumah. Tapi bila sampai di rumah aja, buku lali aku dah membengkak, timbul urat hijau segala. Masa tu aku tinggal di rumah abang aku. Bila dah jadi bengkak gitu aku amik keputusan balik ke rumah orang tua di Seremban, konon nak cari orang untuk urut.

Then sampai je di Seremban aku terus dapatkan makcik tukang urut. Malangnya dia kata, "Kalu tengah bengkak mana leh urut dik oii". Untuk surutkan bengkak tu makcik ini mengarah aku supaya membalut kaki aku tu dengan halia yang telah ditumbuk. Jadi masa kat rumah, ada la sorang adik aku yang baik hati memvolunteerkan diri menumbuk halia dan membuat balutan ke atas kaki aku. Malamnya kaki aku rasanya berdenyut-denyut. Macam panas jer tempat balutan tu. Akupun cakap ngan adik aku, "Pasal lak kaki aku rasa semacam jer. Tempat ko balut tu rasa macam panas pulak". Adik aku jawab, " Dah suh balut ngan halia, memang la rasa camtu. Halia kan panas".

Next morning, bangun jer tido aku terus buka balutan tu. MasyaAllah...kulit kaki aku macam terkene bara api tuuuuu....melecur ko!! Aku pun tanya kat adik aku ni, "Wei Ned, ko semalam tu btol ke tumbuk halia atau ko tumbuk mende lain? Pesal aku tengok tak macam halia. Bau halia pun takde". Dia lak confident je jawab, "Btol laaa". Aku pun sangat tak puashati, "Ko gi amik halia tu, meh sini aku tengok". Adik aku terus hulur benda yang dia tumbuk semalam tu. Ek...Elehhhh, menyirap je aku ngan dia, "Ni bukan halia lah ngok, ni namanya LENGKUAS!!!".

Padan pun kaki aku rasa berdenyut-denyut dan panas semacam je. Tak pasal-pasal dari bengkak kaki terus tambah satu hal lagi. Melecur kulit kaki aku ok...Aduhaiii....kan dah cacat ko.

Tapi nasib baik, bila kaki dah ok. Ianya tidak meninggalkan kesan. Kulit tu kembali kepada asal. Kalu tak.....tak pasal-pasal je kaki aku ada peta.

Wednesday, December 9, 2009

Perempuan itu sangat PREJUDIS

Perempuan itu adalah pencetus gosip. Dia telah bergosip kepada big boz dan staf senior di ofiz aku. Mangsa gosip adalah 2 orang ofizmate aku. Si perempuan mangsa gosip adalah berstatus 'SINGLE', Si mangsa lelaki pula adalah 'SUAMI ORANG'. Staf senior di opiz aku ini tidak mampu menyimpan gosip yang dia dengar lalu menceritakan kepada aku. Secara rasionalnya aku beranggapan, tidak ada salahnya jika kedua-dua mangsa punya hubungan jika mereka suka sama suka. Aku punya kesimpulan sendiri atas gosip ini.

1. Tidak ada salahnya jika mangsa perempuan ini punya hubungan dengan 'suami orang' ini kerana dia masih single dan hanya perlu mendapat restu ayahbonda sahaja.

2. Si mangsa lelaki pun, kalaupun benar punya hubungan dengan si perempuan single ini, jika dia punyai kemampuan dan boleh berlaku adil, tidak menjadi kesalahan pun di sisi agama mahupun masyarakat untuk menambah isteri kerana syariat membenarkan. Cumanya nanti ada insan lain yang akan berduka nestapa (ofcoz the 1st wife).

Persoalannya, mengapa si perempuan yang satu itu tersangatlah kisah. Sedangkan si mangsa lelaki dan isteri yang sedia ada bukan pun ada pertalian darah dengan dia. Cuma saudara sebangsa dan seagama sahaja. Aku juga diberitahu, perempuan itu hendak menelefon isteri si mangsa lelaki kononnya untuk membongkar skandal yang belum tentu kebenarannya. Sebab setahu aku kedua-dua mangsa gosip ini adalah antara orang-orang yang aktif berbiznes dalam rangkaian MLM. Kemungkinan besar ianya adalah persahabatan antara rakan biznes.

Semalam, dalam satu event, aku ada bersama si mangsa perempuan ini (yang sedang leka berbual menerusi hpnya). Dalam masa aku teruja untuk bergambar dengan penyanyi Aishah, aku terpandang si perempuan itu pencetus gosip ini. Matanya merenung kepada rakan aku yang masih leka berbual melalui hp. Secara tidak langsung juga, aku memerhatikan si perempuan itu. Dan apa yang aku nampak, renungannya terhadap rakan aku ini penuh 'PREJUDIS'. Pandangan matanya kepada kawan aku dari hujung rambut ke hujung kaki, atas ke bawah amat sinis ok. Really I don't like it @ hate it. Aku kesian kepada mangsa ini (yang tidak tahu apa-apa) bukan sebab dia ofizmate aku tetapi gosip itu adalah FITNAH semata-mata.

Ingatlah!!! Dosa memfitnah adalah lebih besar dari membunuh. Kalau memfitnah dosa besar begitu jugalah dosa orang yang mempercayai fitnah.

Tuesday, December 8, 2009

Rajin-rajin la mandi ok

Biasanya kita mandi sebagai mengikut rutin harian sahaja. Sebabnya kita sudah diasuh untuk mandi disebelah pagi dan petang sejk kecil lagi. Cuma kadang-kadang sahaja kita mandi pada waktu tengahari bila teragak. MANDI sebenarnya bukan sekadar untuk membersihkan diri dari kotoran. Tetapi mandi mempunyai peranan yang penting dalam meningkatkan sistem kekebalan, membantu kulit terhindar daripada penyakit seperti ekzema dan juga meyembuhkan masalah kesihatan yang lain.

Dalam satu kajian diterbitkan oleh New England Journal of Medicine menunjukkan pengidap diabetes yang menghabiskan waktu 1/2 jam berendam dalam air panas dapat menurunkan paras gula dalam darah sekitar 13%. Sekumpulan penyelidik dari Jepun pula telah membuat penelitian bahawa 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung baik lelaki mahupun wanita dan membantu mengurangkan rasa sakit.

Berikut adalah informasi tentang manafaat mandi ini:-

1. Mengeluarkan racun

Mandi air panas sekitar 32 - 35 darjah celcius akan membuka pori-pori yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas juga membantu menurunkan paras gula dalam darah, menyembuhkan penyakit otot dan memastikan usus besar bekerja dengan baik. Waktu yang disarankan adalah selama 10 hingga 20 minit.

2. Stres

Bila kita dalam keadaan benar-benar stres adalah sebaiknya mandi dengan air sejuk. Suhu yang dicadangkan adalah antara 12 - 18 darjah celcius.

3. Ekzema

Penyakit kulit tertentu seperti ekzema, ruam atau gatal-gatal dapat diubati dengan menambah baking soda (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian kerana sodium bicarbonate ini mampu bertindak sebagai antiseptik. Untuk merasai perbezaannya, cuba lah berendam dalam masa 10 hingga 20 minit.

4. Melancarkan pengaliran darah

Mulakan dengan merendam kaki selama 1 atau 2 minit ke dalam air panas. Kemudian selama 30 minit pula ke dalam air sejuk.

5. Imsonia

Merendam kaki dalam air sejuk adalah sangat baik bagi yang memiliki imsonia.

6. Flu dan sakit kepala

Merendam kaki dalam air panas dapat menyembuhkan flu, sakit kepala dan juga menyegarkan kembali kaki yang keletihan. Masukkan air panas secukupnya dalam besen hingga menutupi pergelangan kaki, kemudian tambahkan beberapa titik minyak seperti lavender, peppermint ataupun lemon. Setelah selesai cuci dengan air sejuk. Lakukan untuk 10 hingga 20 minit.


Gambar hiasan - Model insan yang sihat, suka aja bila diajak mandi


Gambar Hiasan - Tak ada kene mengena dengan N3


Thursday, December 3, 2009

Nickname yang macam-macam

Motif entry yang entah apa-apa. Terpikir pasal n3 nickname ini masa balik ke Seremban. Kakak ipar aku dok sebut pasal kawan kepada abang aku yang dipanggil BAB atas alasan dia punya body figure yang pendek dan debab. Dalam family aku memang macam-macam nick ada. Nickname tu pun timbul mengikut environment jugak ek.

LONG

Ini nickname abang aku. Nama sebenar Shamsuddin. Zaman dia study kat U dulu, dia nyer body figure memang nampak panjang sebab dia tinggi dan kurus. Abang aku ini punya ketinggian lebih 6’. Bila dah tinggi dan kurus, nampak la kepanjangan dia. So kengkawan dia panggil LONG ok. Tapi kat umah dipanggil Sudin. Cuma kitorang yang berpangkat adik-adik ini memanggil dia ANGAH.

LEBAH

Abang aku jugak. Orang yang sama dipanggil Sudin. Nickname LEBAH ini bapak sedara aku yang bagi. Abang aku ini masa zaman2 tengah study, bila balik cuti semester dia lebih suka menghabiskan masa dalam bilik. Jadi kalau sedara mara datang, seharusnya dia dok ‘mengeram’ dalam bilik. Itu sebab bapak sedara aku panggil dia LEBAH yang asyik dok dalam sarang ajo. Kui…kui..kui…

JANDA

Abang aku lagi. No 3 dalam adik beradik. Nama adalah Sulaiman. Gelaran JANDA ini juga diberi oleh bapak sedara dan kengkawan masa kat kampung. Motifnya, abang aku ini suka ketawa mengilai-ngilai bila agak-agak nak menang main chess atau dam bagai. Aku tak tau...adakah insan berstatus JANDA ini suka ketawa mengilai2. Macam tak kene je kan motif ni. Pesal tak panggil pontianak jer ek. Whatever it is, sebagai adik aku memanggil dia ALANG.

PACAM

Hah…ini nickname aku ok. Juga lekat kat aku sampai la ni (tapi dalam rumah ajo). Kenapa? Makcik tak tau ok…tapi boleh jer buat andaian sendiri..sebab musabab timbul nickname ini. 4 dari 6 orang adik beradik aku pangkal nama starting with ‘SHAM’. 1st Along aku (bukan along yang bagi pinjam tu ek) nama dia SHAMsiah, 2nd Angah aku, SHAMsuddin, pastu aku, SHAMshina no. 4 (at the moment sebab no 4 yang sebenar meninggal masa kecik). Next adik aku, SHAMsidar(Si KENIT). So dah semua orang nak jadi ‘sham’…rather than ‘CHAM’, sedap lagi si ‘PACAM’…kan…kan…kan…syhhhh (jangan bagi tau orang lain).

KENIT

Nickname adik pompuan aku. Nick ini pun terlekat terus kat dia sehingga kini. Ini kakak sulong (ALONG) aku yang bagi. Asalnya adik aku ini dikatakan masa lahir tersangat la kecik nya (aku tidak pasti sekecik mananya dia). Oleh kerana kekecikkan dia, dia dipanggil si KENIT even sekarang ini dia dah cukup besar.

MADUN

Ini pulak nickname my hubby. Aku hanya tau selepas kahwin sahaja. Sejak lahir diberi nama Najib. Dikatakan (cerita yang dia bagi tau kat aku) masa kecik, dia ini selalu mengalami pendarahan di mata. Bila dibawa untuk berubat(?), dikatakan nama adalah tidak sesuai. Menurut kepercayaan, dia ini haruslah kene jual kepada orang lain. (Bukan jual betul-betul ok…ambil syarat aje). So dia adalah kene jual kepada seorang saudara dan ditukarkan nama kepada MADUN segala. Pelik jer citer ini!!! Sehingga hari ini seluruh kampung hanya tau nama dia MADUN aje dan belum ada orang kampung yang aku dengar memanggil dia NAJIB.

KENING

Ini pulak nickname anak sulong aku. Dikenali dikalangan kawan-kawan dan cikgu-cikgu dan lecturer dia juga. Memang dia punya kening yang lebat. Itu trademark yang dia ada. So harus la KENING adalah sangat glamour untuk si Ayoi ini.

Saper-saper yang tersenarai dalam nickname yang ada tu jangan marah ek. Sesungguhnya rahsia peribadi anda tidak menjadi rahsia lagi. Huhu….Makcik adalah suka nak bercerita aje. Ini baru nickname di kalangan family. Di opiz aku, banyak lagi nickname yang pelik-pelik macam Boceng, Gman, Tompel, Kadok, Badak dan macam-macam lagi la. Tapi yang bestnya, setiap orang yang ada gelaran tu macam serasi jer ngan diorang. Contohnya macam Tompel. Padahal orangnya leh tahan hensem gak la (taknak puji sangat…nanti dia akan memPOYOkan diri). Bila wife dia call…wife dia akan terus tanya, “Tompel ada tak?”. Serasi kan?

Wednesday, December 2, 2009

Eeee….tak suke ya amat

Ini email yang aku dapat semalam. Uwaaaaa……report wajib setiap ujong tahun ok. Makcik paling tak suka itu tajuk email. Isk..isk..

----- Original Message -----
From:
To:
Cc:
Sent: Tuesday, December 01, 2009 3:18 PM
Subject: Memo for Accrual - Submission Deadline for Accrual
Listing Year 2009

------------------------------------------
------------------------------------------
------------------------------------------
In view of that, and to avoid recurrence of the above, this circular serves as a reminder to all faculties/departments to ensure that all invoices for the financial year 2009 are to be submitted latest by 17 December 2009.

------------------------------------------
------------------------------------------
------------------------------------------

Ok...ok...Relax...make it easy. Sabar ajo la..dah kerja makcik kan. Buat aje la.