Nuffnang Ads

Friday, June 18, 2010

ini Pakcik Dato' Dr Hj Fadzilah Kamsah yang cakap..

  1. Orang yang makan sampai habis tidak tinggal sedikit pun makanan walau sebutir nasi di pinggannya= cermat, tertib, tidak boros.

  2. Orang yang makan tetapi di pinggannya masih terdapat sisa makanan dan banyak makanannya yang tidak habis dimakan= boros, tidak berapa peka, kurang teliti.

  3. Orang yang suka makan daging putih (ayam dll)= sabar, tidak suka marah.

  4. Orang yang suka makan daging merah (kambing, lembu dll)=suka marah, tidak dapat mengawal diri.

  5. 80% penyakit berpunca daripada makan.

  6. Orang perempuan lebih peka soal makan berbanding lelaki. Atas faktor itu, perempuan lebih panjang umur berbanding lelaki (asbab)

  7. Nabi kunyah 40 kali ketika makan.

  8. Makanan boleh jadi racun dan boleh jadi ubat. Makan sesuatu makanan hendaklah berpada-pada.

  9. Makan yang terbaik adalah sebelum maghrib ketika matahari masih ada.

  10. Jangan makan terlalu kenyang kerana nisbah makanan dalam perut adalah 1/3 sahaja. Perut perlu menampung 1/3 makanan, 1/3 air dan 1/3 udara.

  11. Tidak baik jika makan tengah malam. Nabi jika lapar tengah malam, nabi minum susu panas.

  12. Jangan makan buah selepas makan. Makan buah sebelum makan kerana dapat membantu penghadaman.

  13. Makan sewaktu lapar, berhenti sebelum kenyang.

  14. Elok makan berjemaah kerana hidayah Tuhan turun mencurah-curah.

  15. Di tangan kanan kita mengandungi 18 enzim penghadaman. Jadi makanlah menggunakan tangan.

  16. Minum sejam sebelum makan dan sejam selepas makan.

  17. Makan hanya 1 lauk saja. Jika makan ikan, ikan saja. Jangan campur ikan, daging, ayam dsb.

Thursday, June 3, 2010

Nak kongsi cerita...LET THE WORLD KNOW

Ini adalah cerita dari email yang makcik dapat hari ini...sila baca dan kongsikan kepada yang lain.

Salam,

Semalam Razali Awang, pemberita dari TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company to share his experiences. Ia dibuat dan dianjurkan oleh Persatuan Pekerja Islam fr my company. Razali ni tetiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia sedih dan tak dpt melupakan semua pengalaman yg didapati disana dan ianya akan dikenang smpai mati. Got a few things yg nak di kongsi bersama yg mana ia juga buat I tak boleh tido mlm tadi:

MESIR , Razali kata ini Kerajaan Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Ada kalangan rakyatnya yg sanggup kencing di dinding2 masjid. Mesir juga menyekat laluan sempadannya, the only way to Gaza . Terdapat banyak Makanan dan ubatan2 yang rosak di sempadan Mesir-Gaza. Sempadan antara Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan ini, rakyat Palestine takkan mengalami kebuluran... "Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai apa jua keganasan yg berlaku di Gaza . Razali bagitau rakyat Palestin yg dia interview bhw kat Malaysia tetiap Jumaat, kami (rakyat Malaysia) bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine …

Razali menceritakan berapa banyak checkpoint yg dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya hy Allah yg tahu..ada yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!! Memang sekutu kuat Amerika and Israel . (Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)

Pemerintahan di Gaza ( Palestine ) ,Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…Belah Fatah ada kasino! Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza! Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie. Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu.. Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mentioned Hashim….) Beautiful country, iklim Mediterranean .boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..

Di bawah pemerintahan Hamas, memang ramai dikalangan mereka yg rela mati sebab mati syahid. Mereka rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org akan ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"…like they know they can die anytime. Tulang2 yg melekat kat dinding bangunan2 rosak, tak busuk walau dah berminggu! Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel …punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata. Hamas ada lebih kurang 25,000 org shj...tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!! Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups. Isteri2 kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat berjumpa dengan suami semula di syurga.. Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT. Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..

ISRAEL memang pengecut sebab tak berani berperang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh. Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal. Kereta kebal Israel musnahkan semua tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Tujuan mereka supaya rakyat Palestine kebulur dan takde sumber pendapatan. Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn...

Rakyat Palestine, Razali kata sedih yg teramat sangat pabila melihat mereka merebus rumput untuk dijadikan makanan sbg mengalas perut. Kanak2 di sana tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri! Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke, terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ketiadaan bekalan ubat. Razali kata tak tahan dan tak sanggup dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit!

Dia jugak pergi sendiri melawat dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..diberitahu, sebelum serangan, ada few doctors sedang membedah pesakit….Razali kata dah tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there…Untuk pengetahuan, Fosforus ni boleh menghancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah. Ada banyak lagi..but too long to write.

Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza ...So, inilah yg diceritakan oleh beliau. Turut diberitahu bahawa terdapat satu lagi pembekal rifle ke Israel selain dari USA iaitu negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! So Razali kata kalau kita suka dan rajin bershopping kat sana ibarat mcm kita adalah penyokong Israel. So friends, mari kita terus berdoa dan mendoakan keselamatan untuk semua saudara2 Islam kita di mana jua mereka berada..

Wasalam.

Alphabets of Happiness ....

A--Accept

Accept others for who they are and for the choices they've made even if you have difficulty understanding their beliefs, motives, or actions.

******

B--Break Away

Break away from everything that stands in the way of what you hope to accomplish with your life.

******

C--Create

Create a family of friends whom you can share your hopes, dreams, sorrows, and happiness with.

******

D--Decide

Decide that you'll be successful and happy come what may, and good things will find you. The roadblocks are only minor obstacles along the way.

******

E--Explore

Explore and experiment. The world has much to offer, and you have much to give. And every time you try something new, you'll learn more about yourself.

******

F--Forgive

Forgive and forget. Grudges only weigh you down and inspire unhappiness and grief. Soar above it, and remember that everyone makes mistakes.

******

G--Grow

Leave the childhood monsters behind. They can no longer hurt you or stand in your way.

******

H--Hope

Hope for the best and never forget that anything is possible as long as you remain dedicated to the task.

******

I--Ignore

Ignore the negative voice inside your head. Focus instead on your goals and remember your accomplishments. Your past success is only a small inkling of what the future holds.

******

J--Journey

Journey to new worlds, new possibilities, by remaining open-minded. Try to learn something new every day, and you'll grow.

******

K--Know

Know that no matter how bad things seem, they'll always get better. The warmth of spring always follows the harshest winter.

******

L--Love

Let love fill your heart instead of hate. When hate is in your heart, there's room for nothing else, but when love is in your heart, there's room for endless happiness.

******

M--Manage

Manage your time and your expenses wisely, and you'll suffer less stress and worry. Then you'll be able to focus on the important things in life.

******

N--Notice

Never ignore the poor, infirm, helpless, weak, or suffering. Offer your assistance when possible, and always your kindness and understanding.

******

O--Open

Open your eyes and take in all the beauty around you. Even during the worst of times, there's still much to be thankful for.

******

P--Play

Never forget to have fun along the way. Success means nothing without happiness.

******

Q--Question

Ask many questions, because you're here to learn.

******

R--Relax

Refuse to let worry and stress rule your life, and remember that things always have a way of working out in the end.

******

S--Share

Share your talent, skills, knowledge, and time with others. Everything that you invest in others will return to you many times over.

******

T--Try

Even when your dreams seem impossible to reach, try anyway. You'll be amazed by what you can accomplish.

******

U--Use

Use your gifts to your best ability. Talent that's wasted has no value. Talent that's used will bring unexpected rewards.

******

V--Value

Value the friends and family members who've supported and encouraged you, and be there for them as well.

******

W--Work

Work hard every day to be the best person you can be, but never feel guilty if you fall short of your goals. Every sunrise offers a second chance.

******

X-- X-Ray

Look deep inside the hearts of those around you and you'll see the goodness and beauty within.

******

Y--Yield

Yield to commitment. If you stay on track and remain dedicated, you'll find success at the end of the road.

******

Z--Zoom

Zoom to a happy place when bad memories or sorrow rears its ugly head. Let nothing interfere with your goals. Instead, focus on your abilities, your dreams, and a brighter tomorrow.