Nuffnang Ads

Thursday, February 27, 2014

SMILE laaa sangat



Well..well..well..i’m back!

Lama sungguh  tak update blog.  Boleh diumpamakan macam rumah tinggal yang dah bersawang. :D

Permulaan tahun 2014 ni rasa macam tak berapa bagus…eh bukan macam lagi…memang benar-benar tak bagus.  Segalanya rasa macam kelam kabut. Awalan tahun dah diarahkan menghadiri training S.M.I.L.E. Pengenalan kepada sistem yang tak mesra pengguna…dalam kelas training dah lost. Haish…

Takda kesempatan lagi nak revise apa yang diajar semasa training…terus pergi bercuti untuk kenduri kahwin anak saudara. Biasalah kan..nama pun kenduri kahwin…haruslah kena perah tenaga untuk memberi bantuan. Habis kenduri kahwin terus balik  Putrajaya kerana esoknya kena kerja. Tapi malang sekali…demam pulak datang bertandang. Mungkin disebab pengaruh cuaca yang panas dan kering.

Apa lagi went on medical leave lah. Directly seminggu tak pergi kerja. Bila dah demam…hilang selera makan, seluruh badan rasa sakit-sakit terutama  pada sendi-sendi.  Bayangkan tidur atas tilam, rasa macam tidur atas kerikil. Punya lah menyucuk-nyucuk rasa badan. Menggelabah juga dibuatnya…takut demam denggi.  Pergi ambil darah…Alhamdulillah..bacaan platelet darah  ok.  Ini baru diuji dengan demam saja. 

Selepas baik demam, lepas tiga empat hari masuk kerja…kena pulak sakit tekak. Non-stop coughing…sampai tekak luka. Bila menelan rasa pedih. MC lagi…  Yang boleh dibuat, telah ubat, tidur dan...berSABAR saja lah.

Masuk kerja semula dengan keadaan badan yang masih letih lesu…diarahkan pulak apa yang diajar dalam training S.M.I.L.E….suka tak suka kena terus implement. Bila mula implementing sistem baru ini…sampai la ni makcik tak boleh nak ‘smile’. Rasa segala tugasan dan kerja jadi  huru hara. Dengan sistem yang tak mesra pengguna ni,  apa pun tak boleh. Dah apply... baru nampak masalah ini...masalah itu...so from time to time...nak solve problem...nak kena call atau email pegawai TM yang berkenaan. Masalahnya, ilmu yang diturunkan masa training dan manual yang dibagi macam separuh jalan jer. Selebihnya inisiatif sendiri nak dapatkan separuh lagi. Ish..ish..ish...

Sekali lagi…banyakkan berSABAR dan terus berSABAR dengan hal-hal duniawi ini…walaupun ada perasaan nak menjerit sekuat-kuatnya. Uwaaaa…….